Nordisk design och stil

Design i Norden

Danmark är berömt för sina möbler, Sverige för sina kläder. Intresset för Norden är större än någonsin, inte bara för nordisk design utan också för nordisk matkultur. Hur det kommer sig går att förklara genom en rad sammanträffanden – inte minst på musikscenen. Avicii, Robyn och Swedish House Mafia har sin del i det ökade intresset för Norden. Det går också att förklara genom det ökade intresset för hållbarhets- och miljöfrågor, och där är nordiska länder framstående. Nordisk design är alltid naturen trogen och rimmar väl med rådande värderingar.

På Formex i januari 2016 visades vilka årets trender är. Det avskalade och vackra är fortfarande hett. Återvinningstrenden har tagit över allt mer, likaså klassiska hantverk. Intresset för hållbarhets- och miljöfrågor smittar således av sig på samtidens design, och det är egentligen inget konstigt med det. Sverige består till 80 % av skog och det naturliga har alltid prioriterats, därför vänder sig världens blickar norröver – andra vill vara som oss, lika avskalade och naturliga i allt vi gör. Och det är sådan designen ska vara 2016, grovhuggen och naturlig utan krusiduller.

Om årets trender inte är något för dig har Norden klassisk design att erbjuda. Danmark, exempelvis, har flera berömda arkitekter och designers som skapat klassiska verk som står sig än idag. Arne Jacobsen hör till den skaran, han skapade under sin karriär bland annat klassiska stolar som Ägget och Svanen. Kaare Klint och Børge Mogensen är männen bakom safaristolen respektive spanska stolen. Den som tycker om design bör känna till nämnda klassiker.

Sverige är mindre känt för sina möbler, med Ikea och Ingvar Kamprad som undantag, men desto mer kända för sina kläder. Många anser dessutom att svenskar tillhör världens bäst klädda. Filippa Knutsson är en av många som skapat den svenska stilen, som precis som nordisk design i övrigt, är avskalat och vackert.

design